Waarom een bouwkundige keuring Utrecht laten uitvoeren?

Sta je op het punt om een woning te kopen in Utrecht? Dan spreekt het voor zich dat je graag zal willen weten welke prijs nu precies correct is voor de woning in kwestie. In menig aantal situaties is het namelijk zo dat de verkoper van het vastgoed een prijsvraag die aanzienlijk hoger is gelegen dan de daadwerkelijke marktwaarde aangeeft. Dat is voor de verkoper wel interessant, maar uiteraard niet voor jou als koper. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om te achterhalen hoeveel de daadwerkelijke marktwaarde bedraagt van een bepaald vastgoed. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring Utrecht. Zou jij hier graag meer over te weten willen komen? Dan moet je zeker en vast even verder lezen!

Wat is een bouwkundige keuring precies?

Laat ons in eerste instantie even concreet kijken naar wat een bouwkundige keuring Utrecht nu precies is. Het betreft hier een onafhankelijke, visuele keuring van een pand. Deze controle moet verschillende zaken duidelijk maken. Het gaat hierbij concreet om de volgende zaken:

  1. Hoeveel bedraagt de waarde van het pand in kwestie? 
  2. Is er sprake van bepaalde schade aan de woning die je wenst te kopen?
  3. Met welke kosten kan je (binnenkort) worden geconfronteerd als koper? 

Van belang om te benadrukken is dat een bouwkundige keuring dus een visuele controle is die wordt uitgevoerd door een bouwkundig expert. Het karakter van de controle brengt zowel een aantal voordelen als nadelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel heeft te maken met het feit dat er geen schade zal worden aangebracht aan het pand. Dit terwijl er toch een goed beeld wordt gecreëerd van mogelijke schade waarvan sprake is. 

Is een bouwkundige keuring Utrecht honderd procent sluitend?

Het feit dat er geen schade kan worden aangebracht aan het pand zorgt ervoor dat er bepaalde problemen mogelijks aan het zicht onttrokken kunnen blijven. Dit betekent dat het laten uitvoeren van een dergelijke bouwkundige keuring Utrecht nooit een honderd procent garantie biedt. Dat is misschien wel een beetje vervelend, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Hoe dan ook is het namelijk zo dat je door het uitvoeren van een dergelijke keuring een goede indicatie krijgt van zowel de marktwaarde van het pand als van de mogelijke kosten waarmee je kan worden geconfronteerd. Deze laatste zijn uiteraard zeer belangrijk om te weten. Zo waag je geen sprong in het diepe. 

Toch meer dan de moeite waard om uit te laten voeren

Bovenstaande zegt het eigenlijk al een beetje, het loont altijd de moeite om een bouwkundige keuring Utrecht uit te laten voeren. Het gebeurt niet zelden dat mensen die vastgoed willen kopen geen flauw idee hebben van de mogelijke extra kosten waar ze na aankoop mee geconfronteerd kunnen worden. Dat is natuurlijk ongelofelijk gevaarlijk. Dit niet in het minst omdat vaak al het spaargeld wordt geïnvesteerd. Door het inschakelen van een bouwkundig expert en door een bouwkundig rapport op te laten maken voorkom je dat je geconfronteerd kan worden met vervelende financiële verrassingen. Bovendien heb je ook een extra troef tijdens de onderhandelingen die worden gevoerd. Zo sla je twee vliegen in één klap.