Tips voor als je riool verstopt zit

Niemand zit natuurlijk te wachten op een nare lucht en een putje dat niet meer doorloopt, wanneer dit het geval is heb je namelijk last van een verstopt riool. Een verstopt riool hebben is natuurlijk erg vervelend, maar het kan iedereen wel eens overkomen, zeker als je niet weet wat de oorzaak is. Hieronder geven we je daarom wat tips voor wanneer je riool verstopt zit.

Hoe komt het dat een riool verstopt raakt?

Voordat we gelijk zullen gaan naar hoe je een verstopt riool kan oplossen, zullen we eerst eens gaan kijken naar de oorzaken van een verstopt riool. Een riool kan verstopt raken als er teveel vet en voedselresten zich ophopen, hierdoor kan het water niet verder lopen. Ook haar en zeepresten kunnen vast komen te zitten in het riool waarmee de douche verbonden is. Als laatste kunnen ook nog boomwortels er voor zorgen dat er kleine scheurtjes ontstaan en de pijpen blokkeren.

Hoe zorg je ervoor dat een riool niet verstopt raakt?

Als je wilt dat een riool niet meer verstopt raakt, dan is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud laat uitvoeren aan de afvoer en de riolering. Ook is het niet slim om vervuilende stoffen en voedselresten door de afvoer heen te spoelen. Af en toe even doorspoelen kan ook helpen.

Hoe ontstop je een verstopt riool?

Als je eenmaal een verstopt riool hebt, dan moet je het natuurlijk gaan ontstoppen. Dit kun je zelf proberen te doen door bijvoorbeeld een ontstopper te gebruiken of een rioolveer, maar over het algemeen is de beste vervolgstap om bijvoorbeeld een ontstoppingsdienst uit Alkmaar, maar ook een riool ontstoppen in Zaandam is natuurlijk mogelijk. Deze mensen hebben namelijk de geschikte materialen om de verstopping op te lossen en zorgen er ook voor dat de kans een stuk kleiner is dat er iets beschadigd raakt.