Met deze 5 voorwerpen ben jij goed voorbereid op een noodgeval

Een ongeluk zit in een klein hoekje, waardoor er ook binnen jouw bedrijf een calamiteit kan ontstaan. Helaas is lang niet iedereen zich hiervan bewust. Als jij niet goed voorbereid bent op een noodgeval, kun je er niet naar handelen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Uiteraard zit je hier niet op te wachten. Zorg er daarom dat jij deze 5 voorwerpen in huis hebt. In dat geval ben je goed voorbereid op een noodgeval. 

1. Brandblusser

Als je een eigen bedrijf hebt, moet je ervoor zorgen dat er brandblussers aanwezig zijn. Dit ben je volgens de Nederlandse wet verplicht. Zorg er altijd voor dat er meerdere brandblussers aanwezig zijn binnen jouw bedrijf. Hang deze hulpmiddelen op direct toegankelijke plekken, zodat iedereen er gebruik van kan maken als dat nodig is. Koop overigens nooit lukraak een brandblusser. Nee, want het hulpmiddel moet geschikt zijn voor het type brand dat verwacht kan worden binnen jouw bedrijf.

2. EHBO-koffer

Naast een brandblusser mag ook een EHBO-koffer niet ontbreken in jouw bedrijf. In deze koffer vind je namelijk alle hulpmiddelen om eerste hulp te verlenen. Zo bevat zo’n koffer onder meer gaasjes en verband, zodat je een wond kunt verbinden. Ook hier geldt weer dat je ervoor moet zorgen dat dit voorwerp op een direct toegankelijke plek hangt. Op deze manier kan jouw personeel er altijd bij als zij de koffer nodig hebben.

3. Reddingsdeken

Een EHBO-koffer bevat vaak een reddingsdeken. Toch kan het geen kwaad om een aantal extra reddingsdekens aan te schaffen. Waarom niet? Omdat dit voorwerp goed van pas komt bij een noodgeval. Met een reddingsdeken bescherm je slachtoffers namelijk tegen onderkoeling. Zo’n deken wordt vooral gebruikt voor menens die op de grond zitten of liggen. Een reddingsdeken is wind- en waterdicht en houdt daarnaast de warmte vast. De kans op onderkoeling is hierdoor aanzienlijk kleiner. 

4. Verzamelplaats bord

Bij een noodgeval is het belangrijk dat jouw medewerkers zich zo snel mogelijk naar een veilige plek begeven. Zorg er daarom voor dat er een verzamelplaats is waar zij zich bij een noodgeval allemaal verzamelen. Dit is volgens de wet niet verplicht, maar een verzamelplaats moet wel onderdeel zijn van een calamiteitenplan. Om jouw medewerkers te wijzen op een verzamelplaats, kun je het beste een verzamelplaats bord gebruiken. Hierdoor weten zij direct waar zij moeten zijn.

5. Afzetpalen of pionnen

Als één van jouw medewerkers ernstig gewond is geraakt op de werkvloer, is er sprake van een noodgeval. In tegenstelling tot een brand hoeft dan niet het hele bedrijf stil te liggen. Waak er wel voor dat er niet nog meer medewerkers op dezelfde manier gewond raken. Zet daarom de plek van het ongeluk af. Hier kun je het beste afzetpaaltjes voor gebruiken, maar pionnen bieden ook uitkomst.