Dit zijn de taken van een veiligheidscoördinator

Veiligheidscoordinator

Start je binnenkort een bouwproject? Dan is het goed om te weten dat hier heel wat bij komt kijken. Een bouwplaats is een plek met risico’s en deze wil je als het goed is zo veel mogelijk vermijden. Daarnaast zijn er bij een bouwproject vaak verschillende aannemers aan de slag: dit kan zorgen voor een minder goed overzicht of onduidelijkheid over bepaalde zaken aangaande de veiligheid. Daarom is het aan te raden om hiervoor een veiligheidscoördinator aan te stellen. Een veiligheidscoördinator ziet toe op de veiligheid en het naleven van de regels die hiervoor zijn opgesteld. 

Wat zijn de taken van een veiligheidscoördinator? Een veiligheidscoördinator zorgt er in de eerste plaats voor dat de risico’s al tijdens de ontwerpfase in kaart worden gebracht. Hierdoor kan er goed gehandeld worden als er sprake is van een risico wanneer deze zich later voordoet tijdens de werkzaamheden. Daarnaast ondersteunt de veiligheidscoördinator het bouwteam, organiseert hij of zij de vergaderingen omtrent coördinatiestructuur en inspecteert hij of zij de tijdelijke mobiele bouwplaatsen. Een veiligheidscoördinator analyseert ontwerpen en bouwplannen, verschillende werksituaties en stelt verslagen op.

Veiligheidscoordinator

Veiligheidscoördinator: handig tijdens het hele project

In alle facetten van een bouwproject is het essentieel om een veiligheidscoördinator aan te schaffen. Van de ontwerpfase tot de fase van verwezenlijking is de coördinator een handige hulp in het creëren van de optimale veiligheid op de bouwplaats. Risico’s worden al vroeg gedetecteerd en daardoor kan hier snel op geanticipeerd worden. Ontdek zelf de voordelen van een veiligheidscoördinator voor jouw project!