Isoleren vloer, hoe interessant is het echt?

Door de jaren heen werd er vaak gezegd dat het isoleren van de vloer in een woning helemaal niet belangrijk of interessant was. Tegenwoordig komen we tot de vaststelling dat die stelling toch enigszins is veranderd. Hoe komt dat nu precies? Dat heeft alles te maken met het feit dat onderzoeken hebben aangetoond dat er wel degelijk een significante hoeveelheid aan warmte via de vloer de woning kan verlaten. Bovendien is het ook nog eens zo dat veel mensen (de meeste eigenlijk) helemaal niet staan te springen om koude voeten te hebben wanneer ze door hun woning lopen. Het isoleren vloer is dan ook vandaag de dag een interessante keuze om te maken. Alles wat je hier verder over dient te weten laten we je zeer graag met onderstaande informatie ontdekken. 

Hoe kan je isoleren vloer precies aanpakken?

Isoleren vloer is een karwei die je in de praktijk op meerdere manieren aan kan pakken. In eerste instantie beschik je bijvoorbeeld over de mogelijkheid om de vloer zelf te isoleren. Dit gezegd hebbende geldt voor heel wat woningen dat ze onder de vloer beschikken over een zogenaamde kruipruimte. Dit is een ruimte waar doorgaans heel wat leidingen en buizen in terug te vinden zijn. 

Het isoleren van de vloer kan dus eveneens door de kruipruimte te isoleren. Je kan de bovenkant van deze ruimte isoleren, maar je kan er ook voor kiezen om bodemisolatie te laten plaatsen. Voor welke keuze jij kiest is sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur waarover je beschikt evenals van de mogelijkheden die de kruipruimte in kwestie je te bieden heeft. Hoe dan ook, in eender welk type woning bestaan er absoluut zeker mogelijkheden om een vloer te isoleren, zoveel is zeker. 

Hoeveel bedragen de kosten voor vloerisolatie?

Isoleren vloer brengt in de praktijk uiteraard bepaalde kosten met zich mee. Zoveel is zeker. De exacte kosten waar je aandacht aan dient te besteden zijn evenwel afhankelijk van het type isolatiemateriaal waar je gebruik van maakt. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de volgende opties:

  1. Gespoten PUR;
  2. Vloerisolatieplaten;
  3. Isolatiechape;
  4. Vloerisolatiedekens;
  5. Vloerisolatiekorrels evenals schelpen;

Voordat je over gaat tot het maken van een beslissing met betrekking tot het type isolatiemateriaal dien je niet alleen stil te blijven staan bij de isolatiewaarde, maar ook bij de manier waarop er zal worden geïsoleerd. Niet alle isolatiematerialen zijn in eender welke situatie immers geschikt. 

Je vloer isoleren, echt de moeite waard?

Isoleren vloer is een karwei die vandaag de dag in vergelijking met vroeger echt heel wat meer wordt uitgevoerd. Dit hoeft ook niemand te verbazen. Ondertussen weten we namelijk met zekerheid dat er ook via de vloer heel wat warme lucht uit de woning ontsnapt. Dat is helemaal niet interessant. Niet alleen kan dit er in de praktijk voor zorgen dat het comfort van je woning wordt aangetast, bovendien is het ook nog eens zo dat hierdoor de energiefactuur behoorlijk kan oplopen. In ieder geval, isoleren vloer is tegenwoordig eigenlijk alleen maar met recht en rede als ongelofelijk interessant te bestempelen. Dit omwille van heel wat uiteenlopende redenen.

Wil je nog meer isoleren? Misschien kom je dan in aanmerking voor isolatie subsidie!