Wat te doen bij fraude door eigen personeel?
Het komt gelukkig niet vaak voor, maar soms wordt er wel eens fraude gepleegd binnen organisaties door het eigen personeel. Dit kan gaan om diefstal op de werkvloer, bedrog, corruptie en noem maar op! Door als werkgever alert te blijven kun je interne criminaliteit verminderen. Maar hoe kun je dit precies doen? Wij vertellen je er graag meer over, lees daarom ook gauw verder!
Wanneer spreken we van fraude?
Het eerste punt wat we graag even willen bespreken, is wanneer we precies van fraude spreken. Er zijn namelijk meerdere vormen van fraude. Denk maar aan diefstal of verduistering. Dit is het meenemen van producten door het personeel, zonder dat ze hier toestemming voor hebben. Hiernaast heb je corruptie, wat gaat over het rommelen met de boekhouding en bedrijfsgegevens. Ook bij het vals indienen van urendeclaraties en spijbelen, spreken we van administratieve fraude.
Wat te doen bij fraude?
Als je er als werkgever achter komt dat er fraude is gepleegd, is dit natuurlijk erg vervelend. Het is dan ook belangrijk dat je hier zo snel mogelijk werk van maakt. Ten eerste kun je een huisregelement opstellen waarin je alle afspraken en regels vastlegt omtrent het plegen van fraude. Laat werknemers dit regelement ook ondertekenen bij het in dienst treden.
Onderzoek de fraude
Natuurlijk is het erg belangrijk dat je de fraude zaak gaat onderzoeken. Heeft personeel je integriteit geschonden? Zet dan een Integriteitsschending onderzoek in. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van het plegen van fraude en betrokken worden achterhaald en eventueel ondervraagd. Zo kun je zien waar het precies fout ging en nog belangrijker, hoe je het kan oplossen.
Maar het bespreekbaar met personeel
Het is wel erg belangrijk dat je fraudekwesties bespreekbaar maakt met het personeel. Zo voelen zij zich ook betrokken en kun je samen de oorzaak aanpakken. Laat het onderwerp daarom regelmatig terugkomen in meetings en geef personeel niet de kans om fraude te plegen.