Wanneer moet ik mijn citroenboompje snoeien?

Staat je citroenboompje in een kuip of in een pot? Dan is de kans groot dat hij maar een klein beetje kiemt en dus niet regelmatig gesnoeid hoeft te worden. Mocht je toch besluiten uw boom terug te kappen, bijvoorbeeld om zijn bijzonder mooie ronde vorm te behouden, dan zijn hiervoor twee optimale tijden.

Voor de bloeiperiode in het voorjaar kan snoeien de groei weer stimuleren. Door de buitenste scheuten af te snijden, concentreert de groei zich op de sterke takken. Geduld is bij een citroenboompje een schone zaak, een citroenboompje draagt in ons klimaat pas na ongeveer zeven jaar vruchten

Na de hoofdbloei- en oogsttijd kun je een tweede snoei doen. Daar mee stimuleer je het energieverbruik voor de vorming van bloemen en vruchten. Overigens kunnen de eerste vruchten in de herfst worden geoogst, maar de laatste soms pas na verhuizing naar winterverblijf.

Hoe snoei ik mijn citroenboom?

Het belangrijkste doel van het snoeien van een citroenboompje is om zijn mooie ronde vorm te behouden en hem een sterke ondersteuning te geven bij de groei van de jonge takken. Verwijder hiervoor lelijke takken en scheuten en snijd ook te kleine takken af die te smal zijn om vrucht te dragen. Laat echter voldoende bladeren aan je citroenboompje zitten om de fotosynthese niet te verstoren. Door de overwoekerde scheuten te verwijderen, stimuleer je de groei aan de sterke takken en laat je zo je boom bijzonder krachtig groeien. Snij nooit vruchtdragende takken af!

Gebruik een geschikte snoeischaar

Je snoeischaar moet scherpe messen hebben en comfortabel in de hand liggen. Dit voorkomt onnodig scheuren bij het verwijderen van de takken. Om ziektetransmissie te voorkomen is het ook belangrijk dat u met een schone snoeischaar werkt.

Snijd takken en scheuten altijd onder een hoek

Laat geen stronken staan, maar verwijder takken altijd direct van de stam of tak. Dit voorkomt infecties in de boom.

Verwijder de takken die niet in de gewenste vorm passen

Dit kunnen bijvoorbeeld takken zijn die uit de boom steken of naar binnen groeien. Met gerichte sneden kan hier een mooie ronde vorm worden gecreëerd.

Knip takken weg die te dicht groeien

Om de groei van je citroenboompje te stimuleren, moet deze lucht en licht hebben. Daarom maken takken die te dicht groeien het moeilijk om opnieuw te ontkiemen. Bovendien krijgt de boom niet genoeg zonlicht.