Veranderingen in de zorg

Door de constante ontwikkelingen in organisaties staat de druk hoog om deze bij te houden, met name op het gebied van technische ontwikkelingen. Hoe kan dit bijgehouden worden in bijvoorbeeld de zorg?

Capaciteitsmanagement

Het is vanzelfsprekend dat de zaken binnen een organisatie soepel moeten verlopen, voornamelijk op het gebied van zorg. Ziekenhuizen en zorginstellingen moeten uiteraard tegen de druk kunnen om met name de oudere bevolking te kunnen helpen wanneer het nodig is. Met de constante digitale ontwikkelingen kan dit nogal lastig zijn om het bij te houden en dus moet er een manier zijn om dit aan te kunnen.

Hoe kan men dit oplossen? Het antwoord is onder andere capaciteitsmanagement. Om dit zo succesvol mogelijk te laten verlopen moet er een stappenplan bedacht worden zodat deze in werking gezet kan worden. Hierbij moet men dan bijvoorbeeld denken aan capaciteitsinzet en de verdeling hiervan. Ook moeten de gestelde doelen realistisch en haalbaar zijn, omdat er immers geld en tijd aan worden besteed.  

Daarnaast is het van belang dat de besluitvormingsstructuur in vorm is. Er moet namelijk overlegd worden over de toekomstige plannen zodat hierop gehandeld kan worden.. De werking van capaciteitsmanagement ligt namelijk voor een groot deel in de handen van een goede besluitvormingsstructuur binnen de organisatie.

Vervolgens is het ook belangrijk om de vorderingen binnen de organisatie te monitoren. Werken de plannen rondom capaciteitsmanagement wel goed of moeten er nog aanpassingen vinden? Hiervoor is het mogelijk om een consultancy in de zorg in te schakelen. Zij kunnen namelijk helpen met het nemen van beslissingen en dus het goed functioneren van de organisatie.