De belangrijkste eigenschappen van een goede evenementenbeveiliger
De corona crisis houdt ons allemaal in onze greep. Vanwege de zogenaamde intelligente lock down heeft een groot deel van Nederland lange tijd gedwongen thuis gezeten. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de Nederlandse economie. Naast de steun die ons land aan andere landen heeft geschonken is ook de eigen economie niet ongeschonden door deze crisis. Een sector die hevig onder deze crisis lijdt is de evenementen sector. Sportevenementen zoals de wedstrijden in de eredivisie maar ook de Marathon van Rotterdam zijn dit jaar grotendeels afgelast. Ook muziek evenementen zoals concerten en dance events konden helaas niet door gaan.
De evenementen beveiligers wereld staat op zijn kop
Voor dat de crisis toe sloeg was er sprake van een enorm te kort aan evenementen beveiligers. Zeker in de festival periode zijn er in Nederland veel festivals. Tel hier bijvoorbeeld voetbalwedstrijden bij op en de vraag naar beveiligers is bekend. Vanwege de verschillende bedreigingen in een land als Nederland is het organiseren van een evenement gekoppeld aan strenge maatregelen. Één van deze maatregelen is een bepaald aantal beveiligers per bezoeker. Beveiligersorganisaties zoals SMG en TSC huurden hierdoor op grote schaal beveiligers in bij kleinere partijen. Sinds de crisis is deze vraag naar beveiligers bijna volledig stil komen te liggen met als gevolg dat een groot aantal medewerkers met een 0-uren contract thuis is komen te zitten.
Wat maakt een goede beveiliger?
Wie niet sterk is moet slim zijn luid het gezegde. De moderne beveiliger hoeft al lang geen breedgeschouderde vechtersbaas te zijn. Communicatie is een belangrijke vaardigheid die een beveiliger moet hebben. Op grote evenementen wordt er vanuit een commandokamer op tv schermen mee gekeken en wordt er via portofoons gecommuniceerd. De gene die het portofoon verkeer aan elkaar verbind en in goede banen leidt wordt de centralist genoemd.