Aandelenlease: wat houdt dat in?

Je zult er wellicht al eens van gehoord hebben: aandelenlease. Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in? In dit artikel vind je meer informatie over aandelenlease en alles wat daarbij komt kijken.

Aandelen kopen

Wanneer je aandelen koopt, betekent dit niet dat je te allen tijde het recht hebt om deze te behouden. Officieel ben je wel eigenaar van de aandelen, maar wanneer je één of meerdere termijnen niet in staat bent om te betalen, heeft de wederpartij het recht om de aandelen te verkopen aan anderen. In dat geval is de overeenkomst dan ook beëindigd. 

Soorten aandelenlease producten

Er bestaan verschillende soorten aandelenlease producten, waaronder producten die kunnen resulteren in een restschuld na einde van de looptijd, en producten die dit niet kunnen, namelijk garantie- of aflossings producten. 

Als er sprake is van een restschuld na afloop van de looptijd van het contract, dan betekent dit dat hetgeen je betaald hebt voor de aandelen, bestaat uit rente. Het krediet is geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Wordt het contract beëindigd of loopt deze af? Dan worden de aandelen vervolgens verkocht. Vaak is de huidige marktwaarde echter aanzienlijk lager dan de aankoopwaarde. Hierdoor is de opbrengst in veel gevallen te laag om het krediet in te lossen, waardoor er een restschuld ontstaat.

Gedupeerden

Een groot aantal mensen zijn in ernstige financiële problemen gekomen door aandelenleaseproducten van banken als AEGON, Fortis, Dexia, Bank Labouchere. Deze banken zijn ervan op de hoogte dat gedupeerden in veel gevallen niet in staat zijn een advocaat te betalen. Om die reden kiezen ze er vaak voor om het op een procedure aan te laten komen, in plaats van de schade te vergoeden. Gelukkig kun je op zo’n moment betaalbare deskundige hulp inschakelen. ConsumentenClaim, een zusterbedrijf van Leaseproces, werkt bijvoorbeeld op basis van “no cure no pay”: je betaalt alleen wanneer er succes geboekt wordt. Op de website van ConsumentenClaim, een zusterbedrijf van Leaseproces, vind je een overzicht van de bereikte resultaten.